Tennessee IOLTA Program
FREQUENTLY ASKED QUESTIONS

1. WHAT DO THE IOLTA RULES [Rule 8, Rule of Professional Conduct 1.15 and
Supreme Court Rule 43] ADDRESS?

The Rules make participation in IOLTA mandatory for lawyers and law firms holding IOLTA-
eligible funds.

The Rules define institutions “eligible” to hold IOLTA accounts. They are only those which pay
IOLTA accounts the highest interest rate or dividend generally available at that institution to
similarly situated, non-IOLTA accounts and meet other requirements of the Rules.

Finally, the Rules describe and define the operation and administration of the JOLTA program.

2. WHAT IS THE PURPOSE OF THE IOLTA RULES?
The Rules maximize the revenue available for the charitable purposes of the IOLTA program.
The Rules insure that all appropriate funds are maintained in IOLTA accounts and that those

accounts earn competitive interest rates.

The charitable purposes of the IOLTA program, as established by the Tennessee Supreme Court
in 1984 are:

(a) To provide legal assistance to the poor;

(b) To provide student loans, grants, and/or scholarships to deserving law students;

(©) To improve the administration of justice; and

(d)  For such other programs for the benefit of the public as are specifically approved by the
Tennessee Supreme Court.

3. IS LAWYER COMPLIANCE WITH THE RULES MANDATORY?

Yes. As of January 1, 2010, all lawyers holding IOLTA-eligible funds must comply with Rule 8,

Rule of Professional Conduct 1.15, by placing those funds in an IOLTA-participating trust

checking account at an eligible financial institution.

4. WHAT ARE “IOLTA-ELIGIBLE” FUNDS?

Funds of a client or third person are “TOLTA-eligible” and shall be deposited by a lawyer or law
firm in an IOLTA-participating frust checking account uniess the funds can earn income for the

benefit of the client or third person in excess of the costs incurred to secure and distribute such
income to the client or third person.




5. HOW DO LAWYERS WHO PRACTICE IN A FIRM SETTING COMPLY?

While each lawyer is required to comply with the JOLTA provisions of the Rules, lawyers who
practice in a firm may meet those requirements using a shared, law firm IOLTA account(s).
Each lawyer at a firm is not required to maintain a separate account solely for his or her own
clients.

6. MAY A POOLED TRUST CHECKING ACCOUNT BE MAINTAINED THAT IS
NOT ENROLLED IN IOLTA?

No. A lawyer engaged in the private practice of law who receives IOLTA-eligible client funds
(those that cannot earn income for the benefit of the client in excess of the costs incurred to
secure and distribute that income to the client), must use a pooled IOLTA account either for him
or herself or through a law firm. In addition, that account must be held at a financial institution
certified as eligible by the Tennessee Bar Foundation.

7. HOW IS A NEW IOLTA-PARTICIPATING TRUST CHECKING ACCOUNT
OPENED?

Lawyers/law firms that wish to open an account should complete a “Notice to Financial
Institution” (available on the Foundation’s website, www.tnbarfoundation.org) and transmit it to
the selected financial institution to enroll the new account in IOLTA. A copy of the completed
form should be forwarded to the Tennessee Bar Foundation once the account is established.

8. HOW IS THIS BEST HANDLED AT A LAW FIRM?

Similar to individual lawyers, if a law firm opens a new, pooled, client trust account, the “Notice
to Financial Institution” {available on the Foundation’s website, www.tnbarfoundation.org)
should be used to enroll that account in IOLTA. Firm administrators should insure that all
IOLTA-eligible funds accepted by the firm’s lawyers are properly maintained.

9. MAY LAWYERS DEPOSIT INDIVIDUAL CLIENT OR THIRD PERSON
FUNDS IN SEPARATE ACCOUNTS WHICH PAY INTEREST TO BE PASSED ON TO
THE CLIENT?

Yes. In fact, lawyers are expected to establish separate, interest-bearing accounts for individual
client or third person funds when the sum is large enough and/or the duration is long enough to
justify the cost of opening, administering and closing the account. Any interest accrued becomes
the property of the client or third person. However, if the client or third person funds are not
large enough or their expected duration is not long enough to earn income net of the costs
associated with the account, then the funds must be placed in an IOLTA account at an eligible
financial institution.



10, WHAT IS AN “ELIGIBLE” FINANCIAL INSTITUTION?

Eligible financial institutions are those banks and credit unions that voluntarily offer IOLTA
accounts and comply with the requirements of the Rules. The requirements include paying the
highest rate of interest or dividends generally available from the institution to its non-IOLTA
customers on the IOLTA account -- when that account meets or exceeds the same minimum
balance or other account eligibility qualifications, if any. The Foundation will certify financial
institutions as “eligible.”

11. HOW DO IFIND AN ELIGIBLE FINANCIAL INSTITUTION?

The Foundation maintains an alphabetical list of eligible financial institutions on its website
http://www.tnbarfoundation.org/eligible-financial-institutions/.

12.  HOW ARE SERVICE CHARGES AND FEES PAID ON IOLTA ACCOUNTS?

Rule 43 of the Rules of the Supreme Court defines allowable reasonable service charges that
may be netted against the interest earned on IOLTA accounts. They are “(a) per check or
electronic debit charges; (b) per deposit or electronic credit charges; (¢) a fee in lieu of minimum
balance; (d) FDIC insurance fees or FDIC account guarantee fees and/or NCUA insurance fees
or NCUA account guarantee fees; () a sweep fee; and (f) a reasonable IOLTA account
administrative fee.” Check printing charges, wire transfer fees, bank or certified checks, cash
management fees and overdraft costs, etc., are the responsibility of and may be charged to the
lawyer or law firm maintaining the account. Lawyers with questions regarding applicable
account fees should contact the financial institution to request a service charge disclosure.

13,  DOES THE IOLTA PROGRAM CREATE ADDITIONAL ADMINISTRATIVE
BURDENS AND COSTS FOR LAWYERS, PARTICULARLY SOLE PRACTITIONERS?

No. The Rules regarding the holding of client or third party funds have always required a
lawyer/law firm to maintain a trust account. This is true regardless of the size of the firm. In
addition, lawyers have always made a good faith judgment about whether those funds belong in a
pooled trust account or one set up solely for the benefit of that party. Supreme Court Rule 43
and Rule of Professional Conduct 1.15 simply require that the pooled trust account participate in
the IOLTA program.

14, HOW DO THE RULES AFFECT LAWYERS NOT IN PRIVATE PRACTICE?

Lawyers not in private practice are “exempt” from participation in IOLTA and must certify that
status on the Board of Professional Responsibility annual Registration Statement. Additionally, if
a lawyer is serving as a Judge, Attorney General, Public Defender, U.S. Attorney, District
Attorney, in-house counsel, teacher of law, are on active duty in the armed forces or employed




by state, local or federal government and are not otherwise engaged in the private practice of
law, he or she is exempt from participation and must certify that status on the Board of
Professional Responsibility annual Registration Statement.

15, HOW IS MANDATORY PARTICIPATION HANDLED FOR TENNESSEE LAW
LICENSE HOLDERS WHO PRACTICE OUT-OF-STATE?

A lawyer who does not maintain a law office in Tennessee, as defined in Rule 43, Section 14{(c),
is exempt from the IOLTA provisions and is only required to certify that status on the Board of
Professional Responsibility annual Registration Statement.

16. 'WHAT IS THE PROCEDURE FOR LAWYERS IN PRIVATE PRACTICE WHO
DO NOT HOLD TRUST FUNDS?

If the nature of a lawyer’s practice is such that he/she does not hold “IOLTA-eligible” funds of
any client or third person, he/she is not required to establish an IOLTA-participating trust

checking account, He/she is only required to certify that status on the Board of Professional
Responsibility annual Registration Statement,

17.  ARE THERE DISCIPLINARY CONSEQUENCES FOR LAWYERS WHO DO
NOT MEET THE REQUIREMENTS OF THE MANDATORY IOLTA RULE?

Yes. Compliance is enforced by the Board of Professional Responsibility. The Rules have

monetary penalties and license suspension provisions similar to those for non-compliance with
mandatory Continuing Legal Education (CLE).
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